Gazpacho
Op een zomerse dag is er niets lekkerder dan een kom verfrissende gazpacho.
De inspiratie en het recept komt van de site: SpanjeVandaag waar elke dag nieuws, feiten en weetjes over Spanje gepubliceerd worden...
Gazpacho is een verfrissende, koude soep, die eigenlijk alleen gegeten wordt in de hete zomermaanden.
Deze soep kenmerkt zich door het gebruik van rauwe groenten en fruit, vooral tomaten, komkommer en paprika
De soep is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Het verlaagt het risico op hartaanvallen, beroertes of nierfalen die worden veroorzaakt door hoge bloeddruk.
Daarnaast is het gerecht ook caloriearm, dus ook als je 'aan de lijn bent' is dit een goed optie als lunch of als voorgerecht.
Feiten of fabels...
* Gazpacho bevat carotenoïden: het eten van gazpcho zou dan helpen bij het verkrijgen en behouden van de bruine kleur die we allemaal zo graag willen in de zomer.
* De groenten in de soep zijn rijk aan mineralen en water en zorgen voor een goede hydratatie.
* Het verlaagt het risiko op hoge bloeddruk omdat het veel voedingstoffen bevat die het cholestorol probleem verminderen
* Het bevat weinig calorieën maar wel vezels en is dus zeer gezond
* Vanwege de vele vitaminies A, C en E beschermd de soep je tegen verkoudheid.
In iedere regio, in iedere plaats en in ieder huis maakt men de gazpacho op zijn eigen manier.
Een voorbeeld:
Ingrediënten:
- 1 kg rijpe tomaten
- 1 kleine komkommer
- 1 kleine groene paprika
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel wijnazijn
- 200 g oud brood, zonder korst
- Zout naar smaak
- Koud water om te verdunnen, indien nodig
Bereiding:
- Begin met het weken van het brood in een beetje water om het zacht te maken.
- Snijd de tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook in stukken.
- Doe alle groenten, samen met het geweekte brood, in een blender of voedselprocessor.
- Voeg olijfolie, wijnazijn en zout toe.
- Meng alles goed tot een gladde soep. Afhankelijk van hoe dik je de gazpacho wilt, kun je koud water toevoegen om het te verdunnen.
- Proef en pas de kruiden aan indien nodig.
- Giet de gazpacho in een grote kom en zet deze in de koelkast om gedurende minimaal 2 uur te koelen.
- Serveer de gazpacho koud, eventueel met garnering van fijngehakte groenten, een scheutje olijfolie en een paar sneetjes knapperig brood aan de zijkant.
En zo maak je een authentieke Spaanse gazpacho! Of je nu geniet van de hitte op een zomerse dag of gewoon iets wilt dat fris en gezond is, gazpacho is altijd een goede keuze. Het is een gerecht dat bewijst dat eenvoudige ingrediënten, wanneer ze met zorg worden bereid, kunnen leiden tot iets buitengewoon smakelijks.
Dank aan SpanjeVandaag...