Tapas eten
Tapas eten…
Het is een begrip geworden, elke Nederlander weet wat je dan bedoelt…
Maar wat is het nu eigenlijk?
Zijn het bepaalde gerechtjes of is het de manier van eten…
Het is dat laatste. Al zijn er natuurlijk favoriete ‘tapa’ gerechten.
Oorspronkelijk is het een Spaans aperitiefhapje.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje wordt genuttigd.
In sommige delen van Spanje worden in Spaanse cafés bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Tegenwoordig is het een manier van eten, je kunt het het best omschrijven als: het delen van diverse gerechtjes op tafel.
Tapa geeft ook de hoeveelheid aan… vaak kun je in een restaurantje kiezen tussen
‘tapa’ is een kleine portie of een ‘racion’ dan krijg je meer..
We zullen dit blog af en toe aanvullen met tips, uitleg en recepten.
Nu alvast even een lijstje met de meest bekende tapa’s:
Patatas brava’s (aardappel partjes, gefrituurd in olie, met een pittige saus)
Ensaladia Russa (aardappelsalade met ei, tonijn en diverse groente, meestal wat doperwten)
Calamares ( gefrituurde inktvis)
Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
Pan con tomate (geroosterd boerenbrood met tomaat - tip: vraag er alioli bij)
Jamon (heerlijke ham, soms geserveerd met amandelen)
Tortilla Espanola (soort taartvorm omelet met aardappel)
Croquetas (aardappel, ham, kaas, ze zijn er in alle soorten. Let op! Heel anders dan de Nederlandse kroket)
Mejillones (mosselen, gekookt of met tomaten saus)
Huevos roto’s (dit moet je durven… frites, met spiegelei (moet je kapot maken en over de friet laten lopen) en daar doorheen bijvoorbeeld ham of worstjes.