• Social

    Instagram
    Facebook
    Whatsapp
Uw zoekresultaten

Koopproces

Op deze pagina vindt u alle informatie m.b.t. het kopen van een huis! Een spannende en vooral leuke stap in uw wooncarrière.

Stap 1: Waar

Bij deze eerste stap is het vooral van belang om een wensenlijstje op te stellen.

Wanneer u graag een huis in Spanje wilt, is het van belang om een afweging te maken waar in Spanje dit huis zich dan moet gaan bevinden. Spanje is een stuk groter dan Nederland, heeft meerdere Costa’s en meerdere klimaten. 

Als uw wensen hierop lijken; bereikbaar met de auto, prachtige natuur, gezonde lucht, heuvelachtig achterland, mooie stranden, veel Spaanse cultuur – dan is de Costa Brava de Costa voor u!
Het klimaat van de Costa Brava is vergelijkbaar met die van de Cote d’Azur, iets warmer, maar minder stabiel dan het klimaat van de Costa Blanca. In de winter waait het meer aan de Costa Brava en kan het ook regenen. Aan de andere kant zorgt het ervoor dat de Costa Brava mooiere en diversere natuur heeft; het hele jaar groen!

Stap 2: Budget.

Wees realistisch over uw financiële mogelijkheden. Gelukkig is bijna iedereen dat wel.
Het is de kunst om de woning te vinden die bij uw wensen EN uw budget past.
Het kan zijn dat u aan de ene Costa meer wensen kunt realiseren binnen uw budget dan aan de andere.

Aan de Costa Blanca kunt u voordeliger terecht dan aan de Costa Brava, waar u een aantal dingen zult moeten wegschrappen uit het wensenlijstje. De Blanca is minder goed bereikbaar met de auto, het is er minder groen, minder heuvelachtig en heeft een minder sterke Spaanse sfeer. De voordelen van de Blanca zijn wel dat het winterklimaat stabieler is en er meer aanbod is van nieuwbouwwoningen. Wel zijn zowel de grondstukken als de woningen kleiner.

Bij de keuze voor een woning aan de Costa Brava moet u in gedachten houden dat appartementen meestal beginnen bij € 200.000 en villa’s bij € 400.000. Daarbovenop komen de kosten koper die rond de 12-13% liggen (14% bij nieuwbouwprojecten).

Meer weten over de mogelijkheden van financiering van uw woning:

Stap 3: Aanvraag NIE nummer.

(optioneel, kan in een later stadium ook nog)


Als u denkt over een bestaande woning, dan is het wijs om voordat u gaat kijken, u alvast een NIE nummer aanvraagt bij het Spaanse consulaat in Amsterdam.
U bent namelijk niet de enige Nederlander die een woning in Spanje wil aankopen, de wachtrij bij het consulaat is inmiddels 3 maanden.
U kunt wel overdragen zonder het NIE nummer, maar dat is een langere en wat duurdere weg dan als u het nummer al heeft.

Meer weten over het al op voorhand aanvragen van een NIE nummer?
Vraag het ons, dan helpen wij u op weg met het maken van de afspraak en het invullen van het benodigde formulier. Voor de kosten hoeft u het niet te laten: ongeveer € 10,– pp
Denkt u er dan wel aan dat u voor IEDERE persoon die op de koopacte vermeld wordt een NIE nummer nodig is.
Maak er maar een gezellig dagje Amsterdam van!

Stap 4: Afspraak in Nederland

In dit stadium van het koopproces wordt een afspraak in Nederland steeds belangrijker. Face to face kunnen wij u veel vertellen over de regio en de mogelijkheden tot het kopen van een appartement, schakelwoning of villa of over de zelf laten bouwen van een villa.
Wij zijn in 1993 begonnen in deze streek met het verkopen van grondstukken met een prachtige villa daarop, geheel naar wens en smaak van de klant, en dat doen we ook voor u graag!

Tijdens de afspraak zullen wij aan de hand van de kaart de specifieke kenmerken van de regio en de diverse plaatsen uitleggen en u wegwijs maken in de mogelijkheden ter plaatse.

Als wij meer weten over uw wensen en uw budget, dan kunnen we specifiek ingaan op de mogelijkheden mbt. ligging, afstanden, grootte.

Het doel van een gesprek in Nederland is niet om daar nu direct een huis uit te zoeken, maar wel om u op de diverse mogelijkheden te wijzen en voorbeelden te tonen. 
U kijkt dan in Spanje al een beetje met andere ogen en staat er misschien voor open om alle mogelijkheden de revue te laten passeren.
We geven u tijdens het gesprek een beeldwoordenboekje  Spaans op reis mee, dan kunt u vast gaan studeren. Een heel handig boekje, met per pagina een onderwerp met plaatjes uitgebeeld.
We hopen u dan zo enthousiast te hebben gemaakt, dat u gaat kijken.

Stap 5: Afspraak in Spanje.

De omgeving laten wij uw graag zien. Als we u in Nederland al uitgebreid verteld hebben over de charmes van het leven in Spanje, doen we niets liever dan samen met u afreizen naar de prachtige omgeving. We komen er al zo lang dat we elk dorp, elke straat en zelfs elk strand wel kennen; de gezellige restaurants, terrasjes, een goede bak koffie, een gezellige lunch en zelfs de loungebar. Voor elk tijdstip kennen we s’zomers en s’winters de juiste plek.

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat u naar uw droomwoning gaat kijken. Daarbij is Anita Smit uw vrouw. Echt een vakvrouw die met haar team zich op excellente wijze staande weet te houden in het oerwoud aan makelaars in Empuriabrava. Dat bereik je niet zomaar.
Dat is jarenlang bouwen aan een goede reputatie en die heeft ze verdiend!
Niet alleen met de verkoop van huizen, maar zeker ook met haar services. 
Dan kunt u denken aan verhuur, verbouwingen, service etc.
Een klant van haar zei laatst: Bij Anita koop je niet alleen een huis, je krijgt er een vriendschap bij.Zij woont er werkt inmiddels 20 jaar ter plaatse en kent elke woning in alle plaatsen, elk kanaal kent elke brug en weet zelfs welke boten daar wel en niet onderdoor kunnen.

Als het maar even kan, dan treft u ons dus samen en kent u in een paar dagen de streek ook goed genoeg om een verstandige en weloverwogen beslissing te kunnen nemen.


Stap 6: Aanbetaling.

Een aanbetaling is zeker belangrijk. Dan weet u of u de woning die u wilt kopen ook kunt kopen.
De verkopende partij zal om een aanbetaling vragen (meestal rond € 5000).  Deze is vaak niet refundabel. dat wil zeggen dat u dit bedrag kwijt bent als u de aankoop toch niet wilt doorzetten.
Een voorbehoud voor financiering kent men namelijk niet in Spanje, daarom is het zo belangrijk dat u vooraf weet waar u aan toe bent.

Stap 7: Juridische ondersteuning en de koopovereenkomst

Om u te adviseren bij de aankoop, kiest u een juridisch adviseur/advocaat.
In Spanje is het belangrijk dat u zich laat begeleiden, want de rol van de notaris is in Spanje heel anders dan die in Nederland.  In Spanje onderzoekt de advocaat en registreert de notaris.
Bezuinig niet op de advocaat, die is heel waardevol.  Wij kennen er een aantal, waaronder Nederlandstalige die we u kunnen adviseren, maar u kunt uiteraard kiezen wie u maar wilt.


Samen met uw advocaat overlegt u of de koopovereenkomst omvat wat afgesproken is en of het te kopen onroerend goed ook werkelijk op dat moment juist beschreven is en of alle vergunning er zijn.Is dat niet zo, dan regelt uw advocaat dat het in orde gemaakt wordt of adviseert u misschien wel om te onderhandelen over het nadien in orde maken, maar dan de koopsom daarop aan te passen.
Binnen ons team zijn mensen die een contract perfect mondeling voor u kunnen vertalen, dat is het probleem niet.  Wij zeggen alleen altijd: wij zijn geen jurist en wij zien niet wat er niet staat, maar wel zou moeten staan. Normaal gesproken gaat uw advocaat/juridisch adviseur ook mee naar de notaris om er zeker van te zijn dat u goed begrijpt wat u koopt en tekent.

De advocaat die het juridische gedeelte voor zijn of haar rekening neemt zal ook – als u dat wilt – in de komende jaren uw belasting aangeven.

Overige Stappen

Natuurlijk komen er nog veel meer praktische zaken kijken bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld;
-Het openen van een bankrekening
-Het zoeken van een tuinman – zwembad onderhoud
-Het regelen van de wifi
-Het opzetten van verhuur
-Een kleine verbouwing
-Het bijmaken van een sleutel/key holder voor uw woning

U ziet dat het niet ophoudt na de overdracht. Ook daarna bent u nog zeer welkom bij HOMESELECT, hetzij in Nederland, dan wel in Spanje!

Vergelijk aanbiedingen