• Social

    Instagram
    Facebook
    Whatsapp
Uw zoekresultaten

San Vicente Martir

Gepost door homeselectspanje Admin op 23 januari 2021
0

22 januari is geen landelijke feestdag in Spanje, maar voor de Valencianen toch een belangrijke dag van het jaar. Gewoonlijk vinden er vele festiviteiten plaats, zoals processies en vuurwerk. Dat is dit jaar net even wat anders. Maar wie was San Vicente eigenlijk? En waarom is hij zo belangrijk?

Terug in de tijd

Om daar achter te komen gaan we heel wat eeuwen terug in de tijd. In het jaar 303 startte Romeins keizer Diocletanius een bloedige vervolgingsjacht op alle christenen. Zo kwam het dat diaken Vicente en zijn leermeester bisschop Valero gevangen genomen werden. De twee gelovigen uit Zaragoa  werden beiden naar Valencia gebracht. De leermeester van San Vicente werd uiteindelijk verbannen, terwijl Vicente het lot van martelaar trof. Er gaan verschillende verhalen rond over zijn lot. Zo zou hij zijn gekruisigd, zijn botten zijn gebroken en op en bed van gloeiend ijzer zijn gelegd. Maar tevergeefs; de diaken gaf zijn geloof niet op. Uiteindelijk is hij in een gevangen cel gestorven in januari van het jaar 304. 

Officiële feestdag

Nadat de Romeinen zijn aan een molensteen vastgebonden lichaam in zee hebben gegooid, spoelt het weer aan op het strand van Cullera. Lokale Christenen begraven zijn lichaam, waarna de Christelijke verering van de Spanje’s bekendste martelaar begint. De beschermheilige van Valencia wordt ieder jaar op 22 januari vereerd. Het religieuze feest begint ’s morgens met een mis in de kathedraal van Valencia. Vervolgens wordt het beeld van de heilige martelaar in een processie door de straten van deze kustplaats in Spanje gedragen. De processie begint en eindigt in de kathedraal. 

Overgebleven sporen

Pal naast de kathedraal van Valencia kun je de crypte van San Vicente te bezoeken: één van de oudste bezienswaardigheden van Valencia. Deze oude ondergrondse crypte dateert uit ongeveer 600 na Christus en is gebouwd op wat de overblijfselen van San Vicente Mártir zouden zijn. Daarnaast bevindt zich één van de onderarmen van San Vicente Mártir als relikwie in de kathedraal van Valencia. De andere onderarm bevindt zich in de kathedraal van Braga (Portugal). Deze onderarm was een gift van een Italiaanse familie uit Padua op 16 oktober 1970. Nu hebben Valencianen nog een plek om het hele jaar door hun beschermheilige te vereren.

Vergelijk aanbiedingen